De Kindervakantiespelweek is al bijna 50 jaar een begrip maar toch is het voor veel kinderen elk jaar weer nieuw en spannend. Daarom hebben we hieronder geprobeerd een uitgebreidere omschrijving te geven van wat je mag verwachten. Na het lezen hiervan blijven er vast nog heel veel vragen onbeantwoord, aarzel niet om ons via het contactformulier aanvullende vragen te stellen. We zullen antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn steeds aan de onderstaande uitleg toevoegen.

“Hoe zit het met het aanmelden?”

De kindervakantiespelweek is voor alle kinderen uit Son die naar de basisschool gaan. Het maakt daarbij niet uit naar welke school je gaat, dus ook als je naar een school buiten Son gaat ben je welkom. Het enige verschil tussen leerlingen van de scholen in Son en leerlingen van scholen buiten Son is dat de leerlingen die naar een school buiten Son gaan geen uitnodiging via hun school krijgen.

Als je mee wil doen met de kindervakantiespelweek moet je je daar vooraf voor aanmelden. Dit kan je doen via deze website. Tijdens het aanmelden vragen we je om een of twee namen door te geven van kinderen waar je graag bij in het groepje wil (je mag altijd meer namen opgeven, maar dan kijken wij alleen naar de eerste twee namen van kinderen die meedoen). Daarnaast vragen we je op welke school je zit en in welke klas je zit. Dit vragen we omdat je tijdens de activiteiten van de kindervakantiespelweek veel activiteiten in een groep doet. Daarbij proberen we de groepen altijd zo te maken dat iedereen bij tenminste 1 kind zit dat ze goed kennen. Het liefst delen we je dus in bij een of beide vrienden/vriendinnen die je hebt opgegeven. Als blijkt dat die niet mee doen dan delen we je het liefst in bij iemand die jou als vriend/vriendin heeft opgegeven. Als ook dat niet lukt proberen we je in te delen bij klasgenoten, kinderen van dezelfde school of uit dezelfde straat. Het kan natuurlijk expres of per ongeluk gebeuren dat jij iemand als vriendje opgeeft, die iemand anders als vriendje opgeeft, die iemand anders als vriendje opgeeft, etc tot we uiteindelijk een groep van 30 kinderen zouden hebben. Omdat wij willen dat iedereen tijdens de kindervakantiespelweek zo veel mogelijk plezier heeft proberen we zo’n groep zo veel mogelijk bij elkaar in te delen, maar als een groep daardoor te groot word zullen we de ketting in een aantal ongeveer gelijke stukken verdelen.

Het kan zo zijn dat je hoe dan ook niet in het groepje wil met een bepaald persoon, bijvoorbeeld omdat die je in het verleden heeft gepest. In dat geval kan je dit ook bij de aanmelding aangeven, dit kan als een aanvullende opmerking/mail of je kan aangeven dat je allergisch voor die ene persoon bent. Dat klinkt misschien heel lomp, maar naast de werkgroepleden is er niemand die te zien krijgt wat je ingevuld hebt en soms is het dan gewoon beter om duidelijk te zijn. Hoewel het voor ons fijn is om te weten waar we rekening mee moeten houden, hoef je geen reden op te geven. Zoals gezegd willen we dat iedereen tijdens de kindervakantiespelweek zo veel mogelijk plezier heeft en dus zullen we hier zeker rekening mee houden.

Na je aanmelding lijkt het net of er een hele tijd niets gebeurd. Dat is omdat wij in die tijd bezig zijn om de activiteiten aan te passen aan het aantal deelnemers en de groepsindeling proberen uit te vogelen. Kort voor de kindervakantiespelweek begint maken we de groepsindeling beschikbaar op de website. We willen dat iedereen tijdens de kindervakantiespelweek zo veel mogelijk plezier heeft, dus als je ziet dat je toch bent ingedeeld in een groepje met iemand waar je ontzettende ruzie mee hebt, of met allemaal kinderen waar je een hekel aan hebt, dan kan je wederom met het contactformulier contact opnemen met de werkgroep en vragen of ze de groepsindeling kunnen veranderen.

“Hoe begint de kindervakantiespelweek?”

Het is zover de kindervakantiespelweek gaat beginnen, zorg dat je kleren aan hebt die vies mogen worden, je lunch, reserve kleren en een (regen)jas bij je hebt, goed weet waar je moet zijn en in welke groep je zit. Dat klinkt makkelijker dan het werkelijk is. Alle deelnemers van de kindervakantiespelweek zijn ingedeeld in  verschillende leeftijdsgroepen en iedere leeftijdsgroep doet de activiteiten op een andere locatie en die passend zijn bij de leeftijd. Deze locaties staan vermeld op het programma, maar zijn misschien niet altijd even duidelijk. Dit is omdat we soms verwijzen naar een straat, plein of veld en soms naar een gebouw en er vanuit gaan dat de eerdere ervaringen vervolgens genoeg zijn om de exacte locatie te vinden. Daarom hebben we ook een plattegrond gemaakt waar de verschillende locaties op staan aangegeven.

Het programma begint om half tien ’s ochtends en we vragen iedereen om niet te vroeg en niet te laat te komen. Nu begrijpen we dat het voor je ouders niet mogelijk is om op meerdere locaties tegelijk een deelnemer af te zetten en we begrijpen ook dat je ouders misschien even kennis willen maken met de vrijwilligers die jou tijdens de kindervakantiespelweek zullen begeleiden, daarom zijn de vrijwilligers altijd een kwartier voordat het programma begint aanwezig. Je kent de vrijwilligers van jouw groepje natuurlijk nog niet, maar je kan ze makkelijk herkennen, want ze hebben een grote kaart met jouw groepsnummer erop. De kleuters beginnen iets later en het is makkelijker om als je kinderen hebt in meerdere leeftijdsgroepen deze als laatste te brengen.

Om half tien begint de uitleg van de eerste activiteit, waarna jullie als snel aan de gang kunnen. Ergens in de loop van de ochtend krijg je drinken (ranja), het is niet de bedoeling dat daar iets bij gegeten word. Soms ga je daar als groepje naar toe en soms ben je zelfstandig (bijvoorbeeld tijdens een bosspel) bezig en kan je dus ook zelfstandig drinken halen. Vervolgens gaan de activiteiten weer verder tot het tijd is voor de lunch.

Voor de lunchpauze moet je je eigen eten en drinken meenemen. Als organisatie kunnen we je geen lunch aanbieden, omdat er te veel deelnemers met een voedsel allergie of voorkeur zijn om dit te kunnen organiseren. Na de lunchpauze begint dan het middag programma (muv van bij de kleuters). Tijdens het middag programma is er wederom een moment om wat (ranja) te drinken. En rond half drie is het tijd voor je ouders om je weer op te halen.

Als je ouders je komen ophalen is je eerste reactie misschien om naar ze toe te rennen en ze te vertellen wat je allemaal hebt gedaan. Om zeker te weten dat alle kinderen uit het bos zijn en terug bij hun ouders zijn vragen we je echter om voordat je met je ouders vertrekt even tegen de vrijwilligers van jouw groepje te zeggen dat je ouders er zijn om je op te halen en dat je met ze mee gaat, dan weten wij dat we je niet meer hoeven te gaan zoeken.

Soms is er een avond programma, dit kan van alles zijn variërend van een disco tot een bosspel of een spooktocht. Meestal zal de omschrijving in het programma voldoende zijn om je een indruk te geven, maar bij twijfel mag je natuurlijk tijdens of na het dagprogramma ook vragen stellen over het avondprogramma of het programma van de volgende dag.